Pagina's

woensdag 10 maart 2010

De tweede groepsbijeenkomst


Vandaag waren we voor het eerst helemaal compleet met ons Dingen-groepje. Hoera.
In het lekker warme HX031 hebben we bijna 2 uur geëvalueerd wat we van de Dingen-cursus tot nu toe vinden en of we er iets mee kunnen binnen Xplora.

Ik heb geïnventariseerd:
1) hoe het gaat met de Dingen
Antwoorden varieerden van "goed, maar ik kan soms niet meer stoppen en besteedt teveel tijd eraan" tot "ik heb hier te weinig tijd en rust ervoor en doe veel thuis".
Iedereen vindt het een leuke cursus, maar heeft niet altijd tijd en zin om ook nog een blogbericht te schrijven.
Wat mij betreft mag het 'leerproces'[wat was moeilijk of makkelijk] wel wat meer tot uiting komen in de blogs.







2) of er nog vragen zijn / uitleg nodig is over een Ding
Er waren vragen over het plaatsen van filmpjes in de blog, over het afschermen van de blog [In Blogger gaat dit via instellingen - rechten - alleen door mij gekozen personen], hoe je een afbeelding goed in het rechterframe van je blog krijgt [gewoon een ander sjabloon nemen]en hoe je foto's van jezelf in één keer kunt oproepen in Flickr [daar zijn we nog niet uit].

3) of er al leuke toepassingen voor Xplora bedacht of gevonden zijn
Nog niet iedereen heeft de link gelegd van de Dingen naar het werk, maar genoemd worden:
* foto's van de open dag maken, in Flickr zetten en dan een diavoorstelling op je blog of - nog beter - de LICwebsite zetten.
* Vergaderen via videoconferencing (is al aan de orde geweest bij het 21edingen-team).
* Aanwinstenlijsten maken (met Flickr)
* Afbeeldingen in de catalogus
* Een besloten weblog voor de communicatie met teamleden.
* Een weblog ter vervanging van ons eportfolio in BB.
* Een eigen youtube-kanaal voor Avans met filmpjes die in de les veel gebruikt worden en filmpjes die Avans zelf gemaakt heeft.
* Een weblog voor Xplora (waarom wel blogs voor de adviseursteams en niet voor Xplora?). Er zijn genoeg mensen die goed kunnen schrijven, dat is wel gebleken.






Ik had een paar voorbeelden bij elkaar gezocht van RSS, weblogs en beeldmateriaal bij andere bibliotheken. Ik heb ze ook in De Xplora2.0-Delicious staan. Wie nog meer leuke voorbeelden (tag best practices) wil toevoegen: log in met xplora2.0, ww: avans2.0 of stuur ze naar mij.

Er staan ook veel leuke voorbeelden in het onlangs verschenen boekje van het Brabantse Bibliotheeknetwerk getiteld 'Hoe verder na 23 Dingen'.

Tot slot nog een filmpje over web2.0-priester Father Roderick en dan is het weer tijd voor andere Dingen.

1 opmerking:

  1. Toevoeging 2) je eigen foto's oproepen binnen de 23Dingen-foto's kan met tags en via 'organize & create - your sets and collections'. Maar je kunt niet goed zoeken binnen sets, dus misschien is een eigen account toch het overwegen waard.

    BeantwoordenVerwijderen