Pagina's

woensdag 16 november 2011

Inspiratie uit Spanje











We kregen bezoek van Natalia Sastre, locatiemanager van de Biblioteca Campus Gandia – CRAI, Universitat Politécnica de Valencia. Zij is deze week bij het LIC/Xplora op bezoek in het kader van het International development programme for the leaders of tomorrow’s libraries.

In het kader van haar programma wisselden we ervaringen uit over bibliotheek2.0. Zij hield een presentatie over haar bibliotheek en de 2.0-tools die ze daar hebben ingezet. Frieda en ik vertelden hierna over ons 23dingen-programma en de resultaten die dat heeft opgeleverd.

2.0 wordt in Valencia ingezet om de communicatie met klanten te verbeteren en hun bronnen beter onder de aandacht te brengen. Bij bibliotheek2.0 gaat het volgens Natalia om houding, tools en social content. Daarin konden wij ons natuurlijk wel vinden, want dat was uitgangspunt van onze 23dingen-cursus. Het gaat niet alleen om de tools.

Inspirerend was voor ons vooral:
* Een goed gevulde Facebook-pagina (>500 followers) met links naar een eigen youtube-kanaal, trainingsessions, meest geleende boeken, interessant nieuws etc.
Zoals wij onze agz-blog als uitgangspunt nemen om allerlei informatiebronnen te koppelen, zo doen ze dat in Valencia met Facebook. Je moet zijn waar je klanten zijn.

* Al hun brochures hebben ze in ISSUU gezet, zodat ze digitaal doorbladerbaar zijn. ISSUU is gratis, brochures kun je 'aanleveren' in PDF.

* Pbworks wordt gebruikt om een wiki te maken voor 'guias tematicas'.

* Flickr werd aanvankelijk vooral gebruikt om foto's te plaatsen van het nieuwe bibliotheekgebouw dat in 2009 opgeleverd is. Zo konden studenten en medewerkers de bouw ook aan de binnenkant volgen. Daarna is men foto's blijven plaatsen.

In Facebook en Twitter is naar bovenstaande tools gelinkt, zodat een nieuwe foto in Flickr direct in de andere tools zichtbaar is.

Twitter wordt anders ingezet dan bij ons. Bij AGZ twitteren we alleen over werk (en dan nog vooral over informatievaardigheden), maar wel op een persoonlijke account. In Valencia is één personeelslid hiervoor verantwoordelijk. Hun tweets bevatten vooral nieuws gerelateerd aan de opleidingen die de Universitat Politécnica rijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten