Pagina's

woensdag 23 november 2011

Inspiratie op NVB-congres 2011

Het was voor mij een inspirerend NVB-jaarcongres 2011. Het had deze keer als thema: Een ander vak. 1100 collega's waren erbij.

Na de opening door Michel Wesseling volgde een Debat tussen Stine Jensen, Geert Lovink en Marleen Stikker o.l.v. Pieter Jan Hagens (gespreksleider). Zij kregen ieder 10 min. om hun vak/onderwerp toe te lichten.
Vooral Stine Jensen vond ik een verademing om naar te luisteren. Ze heeft een boekje geschreven over vriendschap in tijden van social media: Echte vrienden en heeft het over 'intiem kapitaal', dat wat normaal alleen je vrienden van je weten, maar wat nu vaak in social media terug te vinden is.




Hoewel de sprekers het vooral hadden over de negatieve kanten van internet en de zaal het idee had niet voor vol te worden aangezien (we zijn immers allemaal informatieprofessionals) en ons vak wat weinig aan bod kwam, vond ik het toch een interessante ochtend. Het ging over:





1) zoeken van informatie
Veel mensen zijn technology-illiterate, niet zozeer media-illiterate.
Genoemd wordt dat zoekacties in Google verschillen per persoon. Google doet aan personificatie van zijn zoekresultaten. Zie het boek 'the filter bubble'.
Moeten we ons als informatieprofessionals meer met Research & Development gaan bezig houden?

2) sociale media
Het nieuwe zoeken = vragen stellen aan je omgeving
Eerste twitteraars verlaten het medium al weer of twitteren heel selectief
De elite kan zich veroorloven om niet online te zijn.

3) vertrouwen / internet en de toekomst.
Alle info op internet blijft daar aanwezig, het is heel moeilijk om informatie te laten verdwijnen van internet. Zie Erasing David = docu over de moeilijkheid om digitaal te verdwijnen.
Pieter Jan Hagens vraagt zich af of hier een nieuwe taak voor informatiespecialisten ligt: het laten verdwijnen van informatie. Ander scenario: we moeten mede-ontwerpers worden.
Toekomst: we praten niet meer over internet zoals we nu doen (zoals nu niet meer over electriciteit), eerder over systemen.

Tijdens het lunch-gedeelte heb ik nuttige gesprekken gevoerd met medewerkers van Ebsco (hoe zit dat nu met ebooks uitlenen?) en BSL (waarom onhandige interface voor onze Vakbibliotheek) en nieuwe uitgever Emerald (ebooks per titel te bestellen)

's Middags had ik me ingeschreven voor track 7 Happe.ning en daarbij twee leuke presentaties gevolgd:
De UBA op Facebook . Een dubbel-presentatie over de Facebookpagina van de bibliotheek van de UVA (UBA) door Mariette van Selm en Joris Osterhaus. Inspirerend voorbeeld. En via deze pagina kunnen studenten ook de catalogus raadplegen.
Er is ook een aparte FB-pagina voor de UBA-coach, het chatprogramma van de bibliotheek.

Klantcontact en korte films, door Wilma van den Brink (Hogeschool van Amsterdam - over het gebruik van korte filmpjes voor en door bibliotheken. Wilma pleit voor meer persoonlijke filmpjes, zodat de bibliotheek een gezicht krijgt (zoals in het filmpje over Tobias).
Op de blog van Jan Klerk staan nog een paar extra filmpjes.
Heel leuk is het project Why I love this book (one minute book review videos). Met als meest aangeklikte filmpje dat van Stephen Fry over James Joyce Ulysses.



Alle presentaties staan op de site van de NVB.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten