Pagina's

woensdag 30 november 2011

zelf-archiveren


In het artikel Onderzoek(ers) beter zichtbaar en toegankelijk in het tijdschrift Digitale Bibliotheek (nr. 10 2011) geeft Saskia Woutersen-Windhouwer een overzicht van publicatiestrategieën voor onderzoekers, zodat hun publicaties beter zichtbaar zijn.
Het gaat er in de wetenschap om dat resultaten van onderzoek zo snel mogelijk worden gepubliceerd. "Winst kun je als auteur eenvoudig maken door direct na acceptatie, de publicatie vrij toegankelijk op het internet te plaatsen", schrijft Saskia. "Veel uitgevers staan zelf-archiveren toe. Zelf-archiveren wil zeggen dat de definitieve auteursversie na peer review zonder enige belemmering via het internet toegankelijk wordt gemaakt". Dat kan soms zelfs voordat de uitgever het heeft gepubliceerd. Vaak gebeurt dit in repositories.

Waarom gebeurt het dan niet vaker? Veel auteurs weten niet dat het kan, zijn bang voor problemen met de uitgever of weten niet wat de voordelen zijn. Ideaal is daarom als instellingen en financiers dit zelf-archiveren afdwingen, zoals bijv. bij de Universiteit van Rotterdam.

Onthouden dus, die term 'zelf-archiveren'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten