Pagina's

donderdag 15 september 2011

Studenten begrijpen zoekmachines niet













"Ze stellen zelden een vraag aan de bibliothecaris, zoeken in de verkeerde databases en googelen maar wat in het wildeweg. Studenten kennen nauwelijks de weg in de bibliotheek."
Zo begint een artikel in de Avans-nieuwsbrief Punt van 24 augustus.

"De ‘digital natives’ zijn bij nader inzien toch niet zo ‘web savvy’, blijkt uit Amerikaans onderzoek" en bibliothecarissen zijn niet overbodig.

Kijk, dat lezen wij natuurlijk graag bij Xplora.

Deze week heb ik weer zes keer een instructie informatievaardigheden gegeven aan eerstejaars HBOV-studenten (en er volgen er nog meer volgende week). Daarin leren ze hoe ze het beste kunnen zoeken naar informatie en laten we ze oefenen met Google, Xplora-catalogus en een databank (Invert, met verpleegkundige artikelen). Taaie kost voor de meesten, maar wel nuttig omdat ze binnen het vak Evidence Based Practice moeten zoeken naar de beste beschikbare behandelingen. En die vind je in richtlijnen op gerenommeerde websites als www.wip.nl, sites van beroepsverenigingen, maar toch nog vooral in literatuur in databanken.
In blok 2 en 4 van dit jaar zien we ze nog een keer en komen andere databanken zoals Cochrane, Cinahl en PubMed aan bod.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten