Pagina's

vrijdag 16 maart 2012

Zoekgedrag van studenten en de rol van de bibliotheek

In het artikel 'Deciphering student search behaviour' dat onlangs verscheen in Research Information (feb/mar 2012) las ik een aantal interessante onderzoeksresultaten:

- studenten houden vaak voor docenten verborgen hoe ze zoeken. Ze gebruiken Wikipedia (vaak afgekeurd door docenten) en citeren alleen de bronnen die in Wikipedia genoemd worden; Google is startpunt voor een zoekactie en Facebook wordt gebruikt om zoekacties te bespreken met leeftijdgenoten. Er wordt geconstateerd dat "information-seeking behaviours are converging across personal and institutional spheres".

- Soms laten ze aanbevolen literatuur door een docent links liggen en gebruiken online bronnen, omdat die vaker een een beknopt en exact antwoord geven.
Terecht vragen de onderzoekers zich af: "If the web can deliver a completely correct answer, is true learning taking place?". Toch is dat wat studenten willen als je ze vraagt naar hun ideale manier om te zoeken: een Google zoekactie die ze precies het goede antwoord geeft in precies de juiste hoeveelheid informatie.
Wat dat betreft zullen studenten misschien blij zijn met de grote wijzigingen die Google gaat doorvoeren (zie onze agz-blog: Google gaat meer antwoorden op vragen).

- Wat is in dit verhaal de rol van de bibliotheek? Informatievaardigheid raakt steeds meer ingebed in het onderwijs, maar wat studenten zich niet altijd realiseren is dat ze bibliotheekbronnen gebruiken. "One problem that remains is that students do not always realise that they are using a high-quality, paid-for, curated service because access is so seamless that it blends into more general web resources". Uit OCLC-onderzoek (sinds 2003) blijkt dat geïnterviewden zeggen de bibliotheek nooit te gebruiken, maar na wat doorvragen blijkt dat ze door de bibliotheek beschikbaar gestelde databases, e-journals etc. gebruiken.
Hier ligt duidelijk een pr-taak voor de bibliotheken en dus ook voor Xplora!

2 opmerkingen:

  1. hoi Janneke!
    Jouw mooi verhaal had ik op twitter gedeeld. Jij hebt geen twitteraccount hè? Het werd diverse keren geretweet en gefavoriet. Dat wilde ik je ff met je delen ;) Bedankt voor dit verhaal.
    groetjes,
    Judith

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn twitteraccount is 'jannetjemarlies'. Ik zal deze blogberichten voortaan doorzetten naar Twitter.

    BeantwoordenVerwijderen