Pagina's

woensdag 15 december 2010

informatievaardigheid - training heeft zin!

Op 13 december gelezen in Trouw:
Internetvaardigheden 'zorgwekkend' laag

Communicatiewetenschapper Alexander van Deursen van de Universiteit van Twente noemt de internetvaardigheden van Nederlanders 'zorgwekkend'. Hij promoveert vrijdag op zijn onderzoek waarvoor hij 300 Nederlandse proefpersonen taken op internet liet uitvoeren. (...)
Een verrassende uitkomst van het onderzoek is dat ouderen vaak beter met internet kunnen omgaan dan jongeren. Zij slagen vaker in het zoeken naar informatie en het kiezen van de juiste zoekwoorden. (...) Jongeren gebruiken vaak veel te algemene zoekwoorden en focussen zich te veel op het eerste zoekresultaat.
(...)

Wij besteden in de trainingen informatievaardigheid voor Verpleegkunde-studenten relatief veel tijd aan het bepalen/kiezen van geschikte zoekwoorden. Bovendien moet je leren hoe je zoekresultaten van Google moet interpreteren en op waarde schatten, zeker nu studenten vaak de bibliotheek door Google verruilen.
Doen we het dus niet voor niets!

In oktober van dit jaar was er nog een onderzoek over informatievaardigheid: "Einstein bestaat niet" waaruit blijkt dat ook jongeren tussen de 12 en 18 niet zo handig op internet zijn.

Op de site researchinformation.info las ik in het artikel 'Database versus search engine' dat zoeken in databases betere resultaten oplevert. In het artikel wordt het zoeken in een gespecialiseerde database (in dit geval ETDEWEB met info over energie) vergeleken met het zoeken in Google en Google Scholar.
Uitkomst: van de 15 zoekopdrachten over energie werd bijna
90 % (!) van de resultaten uit ETDEWEB niet getoond bij het zoeken in Google of Google Scholar.
Hoewel veel van deze resultaten wel gevonden konden worden in deze zoekmachines als de exacte titel van de artikelen werd gebruikt als zoekterm. (...)
Dus als de titel bekend was maakte het niet uit in welke bron gezocht werd, maar als gezocht werd naar een specifiek onderwerp kon beter de database gebruikt worden!

Ook dat is goed om te weten, want we moeten de studenten nogal eens uitleggen waarom een training in het gebruik van de databanken nuttig is.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten