Pagina's

vrijdag 18 juni 2010

#22 bibliotheek 2.0 en xplora2.0

Al voordat de cursus begon heb ik in Delicious onder de naam Xplora2.0 een aantal goede voorbeelden verzameld van bibliotheken die vernieuwend bezig zijn (klik op de tag 'best practices').
Die lijst is tijdens de cursus alleen maar langer geworden en ik zal proberen nieuwe voorbeelden erin bij te houden. Hopelijk biedt het inspiratie voor de doorontwikkeling van Xplora, want dat is hard nodig.

Ik lees op de cursussite dat “2.0″ alle ruimte biedt aan gebruikers om mee te werken aan- en te participeren in de verdere ontwikkeling van bestaande en nieuwe diensten, zowel online als in de echte wereld.
Bij mijn weten is dat nu nog nauwelijks het geval in Xplora. Een goed begin zou een catalogus zijn waarin favorieten en tags toegevoegd kunnen worden. Daarnaast is een weblog een goed idee om te laten zien dat we als xplora-medewerkers nog meer doen dan achter een balie zitten en boeken in de kast zetten. We kunnen meer screencasts en filmpjes inzetten voor instructies en met RSS-feeds onze aanwinsten beter onder de aandacht brengen.
Helemaal geweldig zou het zijn als we een chatfunctie op onze website kunnen installeren en het zo kunnen organiseren dat die ook echt tijdens openingstijden bemensd kan worden...
Een bibliotheek die dit allemaal al gerealiseerd heeft is de bibliotheek van het Vredespaleis in Den Haag. Niet voor niets de Digitale Bibliotheek van het jaar.

Maar 2.0 is ook een gedragsverandering: open staan voor nieuwe ontwikkelingen en technologieën, de mogelijkheid krijgen Dingen uit te proberen. Er is altijd een 24e ding...
Daarom is het goed om ook als xplora-medewerkers onze vakliteratuur (blogs!) bij te houden en kennis te delen, dan komt het wel goed met Xpora2.0!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten