Pagina's

donderdag 27 november 2014

(5) Facebook Verdiept : kijk eens naar je apps-privacy!














(bron: Taratamiko.com)

De cursus Verdiepdingen geef goede tips om je privacy-instellingen in Facebook eens aan te pakken.
Nou had ik dat een tijd terug al goed gedaan, dacht ik zelf. Op mijn openbare profiel is niet zo veel interessants over mij te lezen.
Maar ik vergat dat ik inmiddels een aantal apps gebruik die informatie krijgen van Facebook.
Daarom heb ik via Instellingen > apps ook wat informatie-lekken gedicht. Hoop ik.
Lees maar eens welke gegevens worden doorgegeven als je via Facebook inlogt bij bepaalde apps . Niet alleen die van jezelf maar ook gegevens van je vrienden!


woensdag 12 november 2014

(4) Verdiepdingen : privacy en veiligheid online


Scary filmpje. Meteen gekeken wat er over mezelf op internet te vinden is.
Als ik mezelf Google tussen aanhalingstekens zoek, krijg ik 1300 resultaten, maar alleen een verwijzing naar Twitter op de eerste pagina en naar Blogger op de tweede pagina. Mijn naam komt verder erg vaak voor (vooral in de advocatuur...), wat wel voor wat aangename 'ruis' zorgt.
Pas als ik het woord 'blog' bij mijn naam type kom ik op pagina 2 deze blog tegen en een reactie op een weblog over schaliegas. Als ik blog vervang door 'Facebook' vind ik mezelf niet.
Volgens mij heb ik mijn privacy-instellingen redelijk ingesteld, want op werkgebied wil ik best goed vindbaar zijn, maar privé liever niet té.

maandag 10 november 2014

(3) Verdiepdingen: Instagram



Leuke tool!
Op mijn ipad had ik het al eens geïnstalleerd, maar sinds ik de iphone van mijn zoon heb overgenomen kan ik natuurlijk helemaal gemakkelijk instagrammen.








Ik heb me geabonneerd op de posts van een aantal collega's en van Avans, maar de leukste waren toch wel die van NOSjeugdjournaal en de bèta-versie van NOS Kort. De NOS hoopt via filmpjes van 15 seconden mensen warm te maken voor de langere items op tv of op haar website. Ik zie al helemaal voor me dat we voor Xplora onze dienstverlening in korte filmpjes samen vatten, als een soort teasers. Hopelijk maken die filmpjes nieuwsgierig naar de uitgebreidere uitleg...


woensdag 5 november 2014

(2) Verdiepdingen : Twitter verdiept

Al lang geleden heb ik een Twitter-account geopend en daarmee slinger ik af en toe wat werkgerelateerde info de wereld in. Ook de blogberichten van onze AGZ-blog worden via Twitterfeed automatisch doorgezet naar mijn Twitter.
Nu ik gestart ben met de cursus Verdiepdingen heb ik ontdekt dat je met lijsten nog efficiënter door de Tweets-brij heen kunt scrollen. Nog niet alle twitteraars die ik volg stonden in een lijstje, dus dat heb ik nu even grondig aangepakt. Als ik weinig tijd heb, check ik voortaan alleen mijn lijst met 'vakinfo' zodat ik via anderen op de hoogte blijf van congressen waar vakgenoten naartoe gaan, weetjes op het gebied van informatie zoeken op internet, info van uitgevers enz. Helaas toch ook wel veel persoonlijke info waar ik dan weer niet zo op zit te wachten, maar ja...









Wat ik las over Twitterchat was helemaal nieuw en ik vraag me af of we daar in Xplora iets mee kunnen. Zouden we het kunnen gebruiken als feedback-instrument naar studenten toe? Dus als we willen weten hoe onze zoekmachine Kaluga eigenlijk bevalt, kunnen we een twitterchat beginnen? Nadeel zou kunnen zijn dat er alleen mensen reageren die wat te mopperen hebben, maar ik vind het toch het experiment waard!











Hootsuite heb ik ook uitgeprobeerd, maar het biedt zoveel mogelijkheden dat ik helemaal de weg kwijt raak. Ik heb LinkedIn en Twitter toegevoegd, maar laat het daar even bij. Het is vast heel handig als je in één keer veel social media tegelijk in de gaten moet houden.


Verdiepdingen van start

Op 7 oktober zijn we als Xplora gestart met de social media cursus Verdiepdingen.
Mijn collega Chawwah heeft met het programma Goanimate een prachtig introductiefilmpje gemaakt: