Pagina's

donderdag 31 mei 2012

Deskundigheidsbevordering

Werken bij Avans betekent dat we alle gelegenheid hebben om onze vakkennis bij te houden. Voor mij betekent dit dat ik dit eerste half jaar drie keer bijgeschoold ben. Begin dit jaar heb ik een symposium over evidence based practice bijgewoond. Ik heb met collega's een cursus gevolgd over geavanceerd zoeken in Google en ik heb onlangs in mei een cursus zoeken in biomedische databank PubMed gevolgd. .

Op 19 januari heb ik de in-company cursus 'Beyond Google' gevolgd. Verzorgd door Eric Sieverts voor alle Xplora-medewerkers. Een opfris- en bijspijkercursus over zoeken, zoekvaardigheden en zoekmachine Google in het bijzonder. De ppt van de cursus staat alleen op ons BlackBoard, maar op de site van Eric Sieverts staat een cursus die inhoudelijk erg lijkt op die van ons.
Aan bod kwamen: Wat zijn bronnen?; Soorten informatiebronnen; Zoeksystemen voor bronnen op internet; Bronnen voor het vinden van Boeken en artikelen, maar ook Feiten, naslag, vertaling en nieuws; Blogs, feeds, tweets, "real time" zoeken; AV materiaal; Gespecialiseerde persoonlijke zoekmachines; Het diepe web en Bijblijven.
Zoals gebruikelijk bij cursussen van Eric was er een enorme vloed aan informatie voor liefhebbers van zoeken zoals wij, afgewisseld met zoekopdrachten. Misschien was het wel teveel informatie voor één dag. Het zou niet gek zijn om er in het vervolg twee dagen aan te wijden. Dus Eric, ook al ben je nu met pensioen, hopelijk kom je nog eens terug voor een update :-).












Een paar dagen later, op 25 januari, vond er een symposium over Evidence Based Practice voor verpleegkundigen plaats in het Amphia ziekenhuis in Breda (georganiseerd door de Verpleegkundige AdviesRaad van het ziekenhuis). Met een aantal Xplora-collega's uit het team AGZ heb ik een hele interessante middag en avond gevolgd over de theorie en praktijk van EBP voor verpleegkundigen.
Omdat we als AGZ-team een aantal trainingen informatievaardigheid verzorgen in het kader van het EBP-onderwijs aan verpleegkunde-studenten binnen Avans, was het leuk om nu eens van mensen uit de praktijk te horen over de mogelijkheden en problemen van EBP.

Het programma bestond uit lezingen in de middag en workshops in de avond.
Lezingen, zoals:
- Van wetenschap naar beterschap : hoe kun je op een praktische manier Evidence Based Practice implementeren?" Door onderzoeker en adviseur Hester Vermeulen (AMC)

- Evidence Based of Evidence beest? Door Avans-docent Lowie van Doninck die ons opriep kritisch te blijven en niet alleen dingen te verheerlijken die bewezen zijn

- Het Parish model voor implementatie Evidence Based Practice, door lector Karen Cox. Karen Cox is ook schrijfster van het binnen verpleegkunde gebruikte boek 'evidence based practice voor verpleegkundigen' en is zeer deskundig in theorie van ebp.

- Evidence Based in de psychiatrie door verpleegkundig specialist Rianne van Gool, die vertelde over het maken van een richtlijn delirium en het delirium-team in haar instelling.

Ik heb twee workshops gekozen
1. Met je neus op de feiten gedrukt : pre-operatieve screening op S. aureus neusdragerschap, geleid door twee microbiologen van de afdeling Infectiepreventie van het Amphia. Zij lieten zien hoe je door goed literatuuronderzoek (waarover ze zelfs een Cochrane Review geschreven hebben) bewijs kunt vinden voor screening van patienten voor een operatie. Dragers van de bacterie blijken nl. veel meer kans te hebben op een wondinfectie. Als je ze opspoort voordat de operatie plaats vindt kun je ze behandelen en zo de kans op infectie verkleinen.

2. Van wetenschap naar beterschap : hoe kun je op een praktische manier EBP implementeren, door Hester Vermeulen (UVA)
Met name de workshop van Hester was voor mij interessant, omdat ze a.h.v. een zelfgemaakt filmpje liet zien hoe een EBP-overleg eruit kan zien (en hoe belangrijk EBP in het ziekenhuis dus is!) en ons PICO's liet maken (een manier om een vraag in stukjes op te delen: Problem/Patien, Intervention, Comparison, Outcome). Met de verschillende woorden uit de Pico zou je weer verder kunnen zoeken naar literatuur om zo de best beschikbare 'evidence' (vaak een behandeling) te vinden. In onze trainingen leren we dit ook aan studenten.












PubMed III is de laatste van drie cursussen over zoeken in biomedische databank PubMed. Ik heb ooit deel 2 gevolgd en ben blij dat ik deze cursus ook gevolgd heb, omdat deze het overzicht van alle zoekmogelijkheden in PubMed pas echt goed duidelijk maakte. Wat heb ik o.a. geleerd?
- Gebruik nooit filters
- Gebruik na het zoeken op MeSH-termen, de entry-termen (synoniemen) om vrije tekst-termen te verzamelen. Zoek hier apart op en combineer booleaans met MeSH.
- hou een logboek bij waarin je casus, domeinen, type vraagstelling, PICO en evt. methode bijhoudt.
- Interview de vraagsteller uitgebreid, zodat je de juiste MeSH-termen kunt selecteren. Koppel steeds terug.

We hebben vier oefeningen gedaan, zodat we het geleerde meteen in de praktijk konden brengen. En met dank aan de didactische kwaliteiten van docenten Hans Ket en Ingeborg van Dusseldorp was deze dag een goede combinatie van theorie en praktijk. Jammer dat er geen PubMed IV meer is...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten