De projectgroep Xearch (waarvan ik deel uitmaak) is begin 2011 opgericht om een discovery zoekmachine aan te schaffen voor Xplora. Een zoekmachine waarmee op een google-achtige manier gezocht kan worden in catalogus, databanken en online tijdschriften.
En na een Avans-aanbestedingstraject van verscheidene maanden waarbij een keuze gemaakt moest worden uit vier leveranciers (Serials Solutions, Ebsco, OCLC en Ex Libris) zijn we er dan nu eindelijk uit: het wordt Summon van leverancier Serials Solutions!
Onze adjunct blogde er al over: de tweede fase gaat nu van start: De komende periode zal naast de implementatie van de zoekmachine ook de PR campagne opgestart gaan worden waarbij wij er nadrukkelijk voor kiezen om deze door studenten (Avans helpt Avans) op te laten zetten, inclusief het verzinnen van een naam voor de nieuwe zoekmachine.
Wat zijn discovery zoekmachines eigenlijk?
Discovery zoekmachines zijn zoekmachines waarmee je op een simpele manier, net als in Google, in meerdere informatiebronnen tegelijkertijd kunt zoeken. Je zoekt dus tegelijkertijd in tientallen databanken (met digitale tijdschriftartikelen en e-books) en de catalogus (met het boeken- en tijdschriftenbezit van een bibliotheek).
Je kunt zo dus snel, slim en eenvoudig zoeken naar informatie ten behoeve van onderwijs en onderzoek.
Waarom een discovery zoekmachine?- De zoeksystemen van bestaande, losse, databanken zijn voor veel gebruikers lastig in gebruik, zeker in vergelijking met Google of Google Scholar.
- Zoekt op een google-achtige manier die al bekend is bij de doelgroep
- zoekt in meerdere bronnen tegelijk, dat is sneller en efficiënter.
- toont alleen full-text tijdschriftartikelen, dus geen loze links meer.
- maakt beter zichtbaar welke (digitale) informatie beschikbaar is binnen Xplora
Zijn er ook nadelen?Nog niet alle uitgevers van databanken stellen hun gegevens beschikbaar voor opname in de discovery zoekmachine. Met name Nederlandse databanken zijn daarom nog niet allemaal doorzoekbaar en moeten apart benaderd worden.
In sommige gevallen kan beter en specifieker gezocht worden (bijv. op trefwoorden) in een aparte databank dan in de discovery zoekmachine. De mogelijkheid om databanken apart te doorzoeken blijft dan ook gewoon bestaan.
Voorbeelden van discovery zoekmachines
Voorbeelden van organisaties waar discovery zoekmachines al geïmplementeerd zijn:
- Erasmus Universiteit
- Fontys Hogeschool
- Universiteit Twente
Verder lezen over discovery zoekmachines:
Blog van Eric Sieverts: “too inconvenient to go after it”
Wiki met artikelen in het Engels over discovery tools
‘The next generation of discovery’ is een goed overzichtsartikel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten