Pagina's

woensdag 31 maart 2010

#13 web2.0 in Cartoons

In Google Docs heb ik een presentatie gemaakt over web2.0 in cartoons.
Vervolgens heb ik een aantal collega's uitgenodigd om hieraan nog een paar 'slides' toe te voegen. Ben benieuwd hoe het document er over een paar dagen uitziet...




Lijkt me een erg nuttige toepassing. Geen geklooi meer met usb-sticks voor een training in een lokaal waar je niet op de R-schijf kunt. Gewoon internet opstarten, inloggen en presentatie openen.

Joepie. Er is al één dia toegevoegd aan mijn presentatie. Maar hoe kan ik nu zien wie er die dia heeft toegevoegd?

donderdag 25 maart 2010

#12 kritische noot

Leuk medium, dat Twitter, maar ik vind het een ramp om zo'n verslag van het DB-congres te lezen. Er staan zoveel berichtjes door elkaar en bovendien vind ik de zinnen soms zo staccato gecomponeerd dat ik er geen touw aan kan vastknopen.
Bovendien gaat iedereen op een gegeven moment over hetzelfde twitteren (gefeliciteerd Vredespaleis) en moet je pagina's overslaan voordat je weer bij een nieuw onderwerp komt.
Affijn, ik ben natuurlijk nog een Twittergroentje en moet nog wennen aan het taalgebruik, maar laat mij maar lekker die paar mensen volgen die af en toe eens een tweet posten.

woensdag 24 maart 2010

Congres DB Update 2010

Donderdag 25 maart zijn we met een aantal Xplora-medewerkers op het congres DB Update 2010 in Rotterdam.

Volg de twitteraars op het congres via http://twubs.com/dbup10 (je hoeft zelf nog niet op twitter te zitten om ons te kunnen volgen).

E-books, mobiele telefoonapplicaties, user generated content. . . De digitale en technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Ook de juridische en maatschappelijke context waarin de digitale bibliotheek opereert verandert snel. Zaken zoals auteursrecht, privacy en open access staan vaak haaks op de belangen van de digitale bibliotheek en haar gebruikers.

De hamvraag is natuurlijk: hoe reageer je hierop als bibliotheek?

Mijn Delicious in Wordle

Eindelijk zo'n mooie woordenwolk gemaakt.












Printscreen van Wordle gemaakt. In Paint geplakt. Daarna een selectie van de tekst gemaakt (zonder de randen), in een nieuw document geplakt en opgeslagen als jpg.
Bedankt voor de uitleg Leen!

maandag 22 maart 2010

#12 Twitteren

Het is dan eindelijk zo ver: ik heb me aangemeld bij Twitter, profielfoto geladen, bio ingevuld. Vanmorgen mijn eerste berichtje getwitterd, maar ik 'follow' al wel een paar twitteraars, zoals een oud-studiegenoot, journalist en Ruslandcorrespondent Jelle (Brand)Corstius en natuurlijk collega Leen.
Maar hoe krijg ik nou zo'n mooi mozaiekje van foto's in mijn rechterframe? Nog even uitzoeken.
Verder ben ik overtuigd van de meerwaarde van Twitter. Niet dat ik nou zo graag wil weten dat iemand bij de Bakker staat of het huis aan het poetsen is, die berichtjes zou ik het liefst niet zien (scheelt in de informationoverload). Mij gaat het om de links naar filmpjes, slideshares, artikelen of blogberichten van een congresbezoek. Heel handig. Hoewel ook hier weer informatie-overload en infobesitas op de loer liggen. Niet te veel twitteraars volgen dus. En niet teveel leuke linkjes volgen, want voor je het weet zit je uren te surfen...

Toch kan ik me ook voorstellen dat we door ons drukdrukdrukke leven op een gegeven moment vrienden via twitter gaan volgen. Ik merk nu al dat ik minder gemakkelijk de telefoon pak om vrienden te bellen en eerder een mailtje stuur. Ik heb een vriendin die ik maar een paar keer per jaar zie en die voor haar werk actief is op twitter. Zo kan ik haar toch een beetje volgen.













(bron: www.lodebroekman.nl - via Flickr.com)

woensdag 17 maart 2010

#11 wikiwijs


Ik heb op de 23Dingen-wiki een item toegevoegd over de IMDB. De Internet Movie Database waarin ik vaak even een film opzoek of een acteur.
Ging heel gemakkelijk en in het stukje dat ik van Wikipedia kopieerde bleven zelfs de links intact. Dat is natuurlijk het grote voordeel van wiki's. Maar hoe krijg ik nou een plaatje in mijn wiki-pagina?

Ik herinnerde me trouwens dat ik ooit een opzetje heb gemaakt voor een wiki voor mijn collega's (gedragswetenschappers) bij Bureau Jeugdzorg. Ik heb indertijd pbwiki gebruikt, maar dit heet tegenwoordig pbworks.

Wiki-toepassing binnen Avans hebben we natuurlijk al in de vorm van een onderwijswiki. Maar we zouden ook een eigen wiki kunnen maken met best practices van onderwijs2.0 of bibliotheek2.0 (naar het voorbeeld van Library Success).

donderdag 11 maart 2010

#10 Mijn Delicious


Toen ik in mei 2008 in dienst kwam bij Avans viel ik met mijn neus in de boter: er werden allerlei leuke workshops aangeboden door collega's, waaraan ik zomaar mocht deelnemen. Ik kon mijn geluk niet op (na jarenlange honger naar meer scholing).
Een van die workshops ging over social bookmarking en het was liefde op het eerste gezicht. Sindsdien heb ik mijn eigen Delicious-pagina en heb ik een Delicious-pagina voor Xplora gemaakt:www.delicious.com/xplora2.0.
en ik zit erover te denken om mijn privé-bookmarks ook onder te brengen in deze tool.
Maar wat ik nog niet had uitgeprobeerd was om een rss-feed in te stellen binnen Delicious. Dat is inmiddels gelukt. Iedere keer als iemand iets toevoegt aan de xplora2.0-delicious krijg ik daarvan bericht.
Even kijken of ik ook een rss-feed kan instellen op een bepaalde rubriek. Bijv. informatievaardigheden van Frieda. Lukt. Elke keer als Frieda een website opslaat in haar Delicious en hieraan de tag 'informatievaardigheden' toekent, krijg ik bericht. Even uittesten?

In Wordle.net heb ik van mijn tags een woordenwolk gemaakt. Is er ook een manier om die wolk als plaatje in mijn blog te zetten?

Ik zag trouwens onderaan de Delicious-pagina het bekende oranje icoontje (rss feed for these bookmarks), maar ook een oranje slotje met 'private rss feed'. Wat zou het verschil zijn?

woensdag 10 maart 2010

De tweede groepsbijeenkomst


Vandaag waren we voor het eerst helemaal compleet met ons Dingen-groepje. Hoera.
In het lekker warme HX031 hebben we bijna 2 uur geëvalueerd wat we van de Dingen-cursus tot nu toe vinden en of we er iets mee kunnen binnen Xplora.

Ik heb geïnventariseerd:
1) hoe het gaat met de Dingen
Antwoorden varieerden van "goed, maar ik kan soms niet meer stoppen en besteedt teveel tijd eraan" tot "ik heb hier te weinig tijd en rust ervoor en doe veel thuis".
Iedereen vindt het een leuke cursus, maar heeft niet altijd tijd en zin om ook nog een blogbericht te schrijven.
Wat mij betreft mag het 'leerproces'[wat was moeilijk of makkelijk] wel wat meer tot uiting komen in de blogs.







2) of er nog vragen zijn / uitleg nodig is over een Ding
Er waren vragen over het plaatsen van filmpjes in de blog, over het afschermen van de blog [In Blogger gaat dit via instellingen - rechten - alleen door mij gekozen personen], hoe je een afbeelding goed in het rechterframe van je blog krijgt [gewoon een ander sjabloon nemen]en hoe je foto's van jezelf in één keer kunt oproepen in Flickr [daar zijn we nog niet uit].

3) of er al leuke toepassingen voor Xplora bedacht of gevonden zijn
Nog niet iedereen heeft de link gelegd van de Dingen naar het werk, maar genoemd worden:
* foto's van de open dag maken, in Flickr zetten en dan een diavoorstelling op je blog of - nog beter - de LICwebsite zetten.
* Vergaderen via videoconferencing (is al aan de orde geweest bij het 21edingen-team).
* Aanwinstenlijsten maken (met Flickr)
* Afbeeldingen in de catalogus
* Een besloten weblog voor de communicatie met teamleden.
* Een weblog ter vervanging van ons eportfolio in BB.
* Een eigen youtube-kanaal voor Avans met filmpjes die in de les veel gebruikt worden en filmpjes die Avans zelf gemaakt heeft.
* Een weblog voor Xplora (waarom wel blogs voor de adviseursteams en niet voor Xplora?). Er zijn genoeg mensen die goed kunnen schrijven, dat is wel gebleken.






Ik had een paar voorbeelden bij elkaar gezocht van RSS, weblogs en beeldmateriaal bij andere bibliotheken. Ik heb ze ook in De Xplora2.0-Delicious staan. Wie nog meer leuke voorbeelden (tag best practices) wil toevoegen: log in met xplora2.0, ww: avans2.0 of stuur ze naar mij.

Er staan ook veel leuke voorbeelden in het onlangs verschenen boekje van het Brabantse Bibliotheeknetwerk getiteld 'Hoe verder na 23 Dingen'.

Tot slot nog een filmpje over web2.0-priester Father Roderick en dan is het weer tijd voor andere Dingen.

woensdag 3 maart 2010

#9 Infobesitas?

Lijd ik aan infobesitas? In Trouw las ik dat je dan bang bent iets te missen en er niet bij te horen. Er schijnt een hele generatie jongeren aan te lijden.
Ik betrap mezelf erop dat ik ook thuis mijn Google Reader zit te checken en alle leuke toepassingen die genoemd worden in andermans blogs wil uitproberen. Dat levert weer een veel te lange to do-lijst op.
Laat ik me maar beperken tot de kern. Ik ga vandaag nog een aantal feeds weggooien. Als het echt belangrijk is komt het wel boven drijven in die paar blogs die ik nog volg.

Het is soms verwarrend maar toch ook heel leuk dat ons vak zo in ontwikkeling is. En het volgen van al die 2.0-Dingen is eigenlijk zoals het bijhouden van vakliteratuur. Ik moet het alleen nog beter zien in te passen in mijn huidige werkzaamheden.

Ik zie in ieder geval veel leuke 2.0-mogelijkheden voor Xplora:
- een Xplora-weblog met actueel nieuws, zoals bijv. Fontys dat ook doet Of de aanwinsten die nu op de LCD-schermen staan meer onder de aandacht brengen via een blog, zoals ze dat bij de UB Groningen al langer doen.
- Onze eportfolio in BB omzetten in een besloten weblog (op uitnodiging)?
- RSS feeds inzetten bij databanktraining en onder de aandacht brengen bij docenten. Ze kunnen hun eigen SDI-profielen samenstellen m.b.v. databanken en Google.
- RSS feeds (of desnoods email-alerts) gebruiken in de OPC om onze aanwinsten te verspreiden, zoals mijn eigen biebje in boxtel dat al langer doet. Ook al staat dat niet duidelijk op de site en wist het personeel aan de balie dat ook nog niet ;-)
- Beeld inzetten! Bijv. met Flickr. De huidige generatie studenten (en docenten?) is beeld-gericht. Dus moeten er foto's in onze catalogus en leuke (vaak wisselende) foto's op onze website. Zoals Dok dat doet in Delft?

En er zijn genoeg voorbeelden van bibliotheken die al veel verder zijn met web2.0, daar kunnen we dus fijn gaan spieken (en voorbeelden verzamelen in Delicious).

Dus collega's... waar wachten we nog op?