Pagina's

dinsdag 25 mei 2010

#20 Muziek luisteren

Ik ben nog van de generatie die een hele cd beluistert van één artiest zonder dat dat verveelt. Ik probeer al een tijdje de cd 'Best of Mary Black' te lenen uit de Muziekbibliotheek in Rotterdam, maar die is al maanden uitgeleend en ik kan geen reservering plaatsen. Wat een geluk dat ik op Jet's weblog las dat ze zo enthousiast is over Grooveshark - een online muziekdienst.
Ik vond er alle nummers van de Ierse zangeres Mary Black op Grooveshark en heb nu mijn eigen cd met favoriete nummers samengesteld (playlist). Online muziek luisteren is zo een feestje!
Ik kon de muziek trouwens beluisteren zonder in te loggen. Na inloggen kon ik nummers in MyLibrary zetten en een favorietenlijstje samen stellen. Dat smaakt naar meer.

Andere sites waarop ik graag muziek beluister wil ik toch ook nog even noemen:
De allereerste online radiozender die ik beluisterde was Hober - unvarnished music around the world. Wereldmuziek die vaak verrassende nummers oplevert.

Een andere favoriete radiozender is de Concertzender, wereldmuziek in de breedste zin van het woord, met daarop verschillende kanalen. Mijn favoriete is Folk it! Ze zaten op radio 6, maar zijn daar vanaf gegooid en zijn nu alleen nog als internetradio te beluisteren. Ze werken alleen met vrijwillige programmamakers en zijn eigenlijk uniek in Nederland.

woensdag 12 mei 2010

#19 sociale netwerken











Omdat mijn jongere zus een fanatieke Hyver is heb ik op 29 september 2009 besloten ook een Hyves-account aan te maken.
Maar alleen zichtbaar voor vrienden.
Er staan een paar foto's op en een paar youtube-filmpjes met muziek en een trailer van de nieuwste film die ik heb gezien.
Af en toe krijg ik een mailtje dat een van mijn vrienden bijna jarig is en als ik er aan denk stuur ik een digitale felicitatie.
Soms is mijn zus online en kan ik met haar chatten.

En omdat ik een aantal vrienden in het buitenland heb, kwam er ook een Facebook-account. Ik merk wel dat ook steeds meer Nederlandse vrienden op Facebook te vinden zijn.

En omdat ik uitgenodigd werd voor LinkedIn kwam ook daar een account voor de meer werk-gerelateerde contacten.

Een leuk voordeel van Hyves, Facebook en LinkedIn is dat je oude bekenden weer terug vindt. En omdat het nooit dikke vrienden van me waren is het ook prima om oppervlakkig hyves- of facebook-contact te houden. Zeker als je de 40 gepasseerd bent is het leuk om te zien wat er van allerlei oud-klasgenoten geworden is :-)

Handig trouwens dat ik dan via e-mail krijg te horen dat iemand iets op mijn sociale netwerkadressen heeft gezet. Gek eigenlijk dat je dan blijkbaar geen prive-mail stuurt, maar juist iets dat zichtbaar is voor alle vrienden. Blijkbaar willen we op sociale netwerken ook laten zien hoe sociaal of hoe grappig of origineel we zijn.
Wat ook meespeelt om iets op een sociaal netwerk te zetten en niet te mailen is dat de multimediale mogelijkheden groter zijn. Een filmpje plaatsen, een plaatje plakken gaat zoveel gemakkelijker.

Toch is het gebruik van Hyves en Facebook niet zo in mijn dagelijkse werkzaamheden ingebakken als bijv. het checken van mail of het lezen van de krant. Zou het komen omdat ik een digital immigrant ben en geen digital native?

#18 Toon mij uw digitale boekenkast...

"Toon mij uw (digitale) boekenkast en ik zal u zeggen wie u bent".
Dat geldt natuurlijk ook voor ons boekenliefhebbers.
Daarom is LibraryThing zo leuk. Even kijken bij collega's en vrienden wat ze zoal lezen of gelezen hebben. Ik heb sinds juli 2009 een account aangemaakt op LibraryThing en probeer bij te houden wat ik heb gelezen. LT dient zo een beetje als extern geheugen. Maar het valt niet mee om het bij te houden, want ik vergeet gewoon vaak dat ik ook nog een digitale boekenkast en een digitaal leven heb. Natuurlijk wil ik bij elke boektitel een plaatje, maar als die niet standaard meegeleverd worden door Bruna of de KB, ga ik 'm zelf kopiëren en ja, dat kost weer meer tijd. Dat heb ik dus maar losgelaten, dan maar geen plaatjes.
En dan laat ik de kinderboeken die ik samen met mijn kinderen heb gelezen nog maar even buiten beschouwing.

Gewetensvraag: zet ik boeken die ik niets vond in LT of niet? Ik heb besloten ze niet op te nemen als ze 'helemaal niets' waren. Ik zou ze thuis ook niet in mijn fysieke boekenkast willen hebben. Twijfelgevallen (die van 'gaat wel'.) mogen wel in LT.






Ik las in een blog van Edwin Mijnsbergen dat LT een nieuwe feature heeft: get this book. Ik heb 'm uitgeprobeerd met een van mijn boeken 'Broere'.
Het idee is leuk en veelbelovend, maar ik zie zo gauw niet dat het boek in mijn eigen openbare biebje te krijgen is. Die link is blijkbaar nog niet gelegd.
En hoe het nou precies zit met de link tussen bibliotheken en LT snap ik ook nog niet zo goed. Ik heb allerlei voorbeelden bekeken van (vnl. Amerikaanse) bibliotheken, maar waar moet ik op letten? Wat is het LT-gehalte in de cataloguspagina's die ik zie? En vooral: hoe werkt dat dan precies achter de schermen, dat gebruik maken van LT voor je eigen opc?